Cenovnik

 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Oralna hirurgija se bavi hirurškim lečenjem i zbrinjavanjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje.Obzirom da je to najinvazivnija grana stomatologije,zahteva poseban pristup,znanje i zalaganje,kako lekara, tako i pacijenta.
 2. Rutinsko vađenje zuba Ekstrakcija zuba – Rutinsko vađenje zuba, dakle više mu nema spasa, bilo zbog nemogućnosti izlečenja procesa ispod korena zuba, bilo zbog uznapredovale parodontopatije. U drugom slučaju vađenje obično prolazi kao jednostavno, pošto je kost oko zuba već delom uništena i veze sa zubom su oslabljene, ali u prvom slučaju, eee to može da se iskomplikuje. U ordinaciji se držimo pravila da se zub najbrže vadi polako. Pacijent je pod dejstvom anestezezije i njega ništa ne boli. Vađenje može da traje između 2 minuta i 2 sata i uvek je bezbolno, osim u slučajevima kada anestezija ne moze da deluje usled veće infekcije ispod korena zuba.
 3. Komplikovano vađenje zubaKomplikovano vađenje zuba ili trenutak kad stomatolog klješta ili polugu zameni sa bušilicom u cilju da razdvoji korenje i izvadi jedan po jedan. To je siguran znak da ste ušli u ovu stavku iz cenovnika, ali ne brinite i dalje Vas ništa neće boleti, samo će duže trajati.
 4. Vađenje impaktiranog umnjakaVađenje impaktiranog umnjaka je vađenje zuba za koji niste ni znali da imate, a još manje da Vam kao takav pravi ili može da napravi problem. S toga morate slepo verovati stomatologu jer on zna da Vi imate taj zub i da Vam ne treba i da Vam u perspektivi može napraviti problem. Intervencija se isto radi u anesteziji, ništa ne boli, obično iziskuje par rendgenskih snimaka, kako bi i sam stomatolg što bolje pozicionirao zub, potom rasekao gingivu i počeo da traži, nalazi i vadi zub.
 5. Vađenje impaktiranog očnjakaVađenje impaktiranog očnjaka je sve isto kao i kod umnjaka samo za nijansu pristupačnije.
 6. Cistektomija Cistektomija je uklanjanje ciste koja se može nalaziti iznad korena zuba, a može se i naći bilo gde u vilici, gde kad je ima i kad raste, a sklona je rastu može čak i da pomera zube ili prelomi viličnu kost. Najčešće u predelu donjih i gornjih prednjih zuba. Uklanjanje ciste je vrlo pipav posao jer u slučaju da zaostane njen najmanji deo može da dovede do recidiva, što je i najčešća komplikacija procedure. Radi se u lokalnoj anesteziji traje oko 30 minuta.
 7. Incizija abscesaIncizija abscesa je ozbiljno olakšavajući postupak za pacijenta koji je do formiranja istog preživeo muke Tantalove. Zapravo absces se stvara tek na kraju jedne recimo ozbiljne zubobolje, kada zapaljenski proces uz mnogo bolova i patnje napusti predeo korena zuba, vilične kosti i dospe u meka tkiva i tad pacijenti otiču. Ako se ta oteklina lepo oblikuje onda se stvorio absces koji stomatolog može incizirati, proseći u njegovom najnižem delu i na taj način učiniti dekompresiju i značajno umanjiti bol. Izaći će puno gnoja i sukrvice i može ozbiljno da zaboli, ali kratko traje. Anestezija može da se da, ali pošto je tkivo ozbiljno zapaljeno ista u najvećem broju slučajeva ne deluje.
 8. Apikotomija Resekcija zuba ili apikotomija je hirurški zahvat gde se vrši odsecanje vrha korena zuba usled toga što postoji hroničan zapaljenski proces koji se ne može sanirati klasičnim konzervativnim lečenjem zuba. Zubu se pristupa u predelu vrha korena, tako što se odigne gingiva i onda se napravi otvor u kosti i iseca se deo vrha korena zuba i odstranjuje se zajedno sa pripadajućim mu procesom. Ova intervencija se preduzima u cilju očuvanja zuba u vilici mada sa sobom nosi mogućnost recidiva. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje oko 30 minuta.
 9. Resekcija frenuluma Resekcija frenuluma predstavlja rutinski zahvat koji se izvodi u slučaju visokog pripoja frenuluma za desni, a radi sprečavanja nastanka povlačenja desni i parodontopatije u predelu pripoja, kao i preprotetska priprema kod nosioca totalnih ili parcijalnih proteza bez prednjih zuba.
 10. Augmentacija grebenaAugmentacija grebena je operativni zahvat kojim se nadomještava nedostatak kosti potreban za ugradnju implantata. Zavisno o području i veličini defekta, koristi se nekoliko tehnika. Uzroci gubitka kosti mogu biti fiziološki nakon vađenja zuba i usled starenja, a patološki su parodontne bolesti, ili procesi u kosti (granulom, cista, tumor). Gubitak kosti je prisutan i nakon oralnohirurških zahvata, traume, ili dugotrajnog nošenja mobilnih proteza.
 11. Nivelacija grebenaNivelacija grebena spada u preprotetski hirurški postupak gde se bezubi vilični greben u stvari niveliše, odnosno lepo zaravnjuje, da kasnije kad se napravi proteza nigde ništa ne bi žuljalo. Obavlja se u anesteziji i traje do 30 minuta.
 12. Implant dvofazniImplant dvofazni služi tome da nadoknadi izgubljeni zub ili posluži u fiksnoj protetici pacijentima da se spasu proteza. Kao što mu ime kaže postavlja se u dve faze. Postoje i jednofazni implanti koji mogu odmah da se opterete, ali mi ih ne preporučujemo. Prva faza je samo postavljanje implanta, koji je napravljen od potpuno bioinertnog materijala titanijuma, od kog se inače prave i sve ortopedske proteze (kuk, koleno..) i zamenjuje koren izgubljenog zuba. Intervencija traje 15-30min i bezbolna je. nakon postavljanja treba da prođe vremenski period od 4-6meseci kako bi implant srastao sa koskom. U današnje vreme procenat implanata koji ne srastaju sa koskom i bivaju odbačeni od strane organizma kao strano telo sveden je na promile i obično zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Druga faza je postavljanje suprastrukture ili dela krunice zuba koja se šrafi u implant koji par meseci ranije bio postavljen u viličnu kost, a sad je toliko čvrst da može da podnese opterećenje žvakanja. Po postavljanju suprastrukture se ide u fazu protetike i uzimanja otiska za izradu, krunice ili mosta, vec po indikaciji. Postavljanje suprastrukture, druge faze ugradnje implanta traje 5 minuta i bezbolno je.
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera.
 2. Lokalni anestetik - špric anestezija CENA: 300 RSD
 3. Rutinsko vađenje zubaCENA: 1200 RSD
 4. Komplikovano vađenje zubaCENA: 2000 RSD
 5. Vađenje poluimpaktiranog - impaktiranog umnjakaCENA: 6000 RSD
 6. Vađenje impaktiranog očnjaka i komplikovano vadjenje imp. umnjakaCENA: 12 000 RSD
 7. MembranaCENA: 10 000 RSD
 8. Vestacka kost 1cm3CENA: 9600 RSD
 9. CistektomijaCENA: 6000 RSD
 10. Incizija abscesaCENA: 1500 RSD
 11. ApikotomijaCENA: 12000 RSD
 12. Resekcija frenulumaCENA: 6000 RSD
 13. Augmentacija grebena (jednostrano)CENA: 12000 RSD + kost
 14. Nivelacija grebena (po vilici)CENA: 6000 RSD
 15. Implant DirectCENA: 60 000 RSD
 16. Implant ZimmerCENA: 78 000 RSD
 17. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan

 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Karijes je infekcija, koju uzrokuje zajedničko delovanje bakterija u usnoj duplji i hrane bogate šećerima. Razvoj karijesa je progresivan proces, koji napada tvrda zubna tkiva. Ako se ne sanira na vreme, dovodi do bolesti zubnog živca, a u poodmakloj fazi prelazi i na tkivo oko vrha korena zuba.
 2. Direktno prekrivanje pulpe Direktno prekrivanje pulpe je postupak koji se vrši u cilju očuvanja vitaliteta pulpe kada je ista ugrožena dubokim karijesom. Da se ne bi odmah pristupilo odstranjivanju nerva i endodontskom zbrinjavanju zuba, stomatolog će prvo pokušati da taj zub očuva živim tako što će postaviti lek Ca(OH)2 – kalcijum hidroksid da stoji u preparisanom kavitetu mesec dana u cilju očuvanja vitaliteta. Ovo predstavlja jedan vrlo neizvestan metod lečenja jer svako reaguje na različit način, ali iz iskustva najčešće takvi zubi kasnije u periodu od mesec dana do godine moraju biti i endodontski tretirani i devitalizovani. Postupak se obavlja u lokalnoj anesteziji i bezbolan je a traje oko 30 minuta.
 3. Kompozitni ispun - jednopovršinski Kompozitni ispun jednopovršinski je najjeftinija, najmanja, najbrža, najlakša, zapravo ste sigurno sreli odžačara na putu do zubara. Kompozitna plomba je bela plomba, bitno je znati i pre postavljanja se određuje boja Vaših zuba kako bi se izabrala odgovarajuća boja plombe. Po Vašoj želji može da se radi u anesteziji ili ne i postavlja se za nekih 15 do 30 minuta./span>
 4. Kompozitni ispun - dvopovršinskiKompozitni ispun (bela plomba) - dvopovršinski je zahtevnija jer obično nadoknađuje ozbiljniji zubni defekt. Isto može da se radi u anesteziji, čak je i preporučljivo pošto neretko veći defekti i karijesi mogu zapravo da budu i jako duboki, a onda se javlja jak bol prilikom preparacije mesta gde bi plomba trebalo da stoji. Postavljanje plombe traje oko 30 do 45 minuta.
 5. Vitalna ili mortalna ekstripacija zuba Vitalna i mortalna amputacija kao terapije u stomatologiji nastupaju kad ne uspe lečenje dubokog karijesa indirektnim i direktnim prekrivanjem pulpe, kad se pojavi bol u zubu koji se ne smiruje nakon što je prošlo dejstvo nadražaja (hladno, slatko…), kada zub boli na zagrižaj, itd. Ovim metodama stomatolog ima za cilj da sačuva zub u glavi i da ga spasi od vađenja. Takođe spada kao i 33. u terapije sa neizvesnim ishodom, ali ijedan zub sačuvan je dragocen i predstavlja razlog više zašto se uvek treba pre odlučiti za ovakav pristup nego za vađenje. Obe terapije su zapravo uvod u endodontsko lečenje kanala korena zuba i u toj, prvoj poseti se u stvari inicijalno obavlja umrtvljivanje nerva iz kanala korena ili vitalno, kada se daje anestezija i ceo živac se vadi, ili mortalno kada se na ulaz u komoru pulpe postavlja lek – Toxavit koji treba u roku od 7 dana da umrtvi i mumificira živac, da bi se u sledećoj poseti on i odstranio. U svakom slučaju procedura je uglavnom bezbolna i traje oko 30 minuta.
 6. Okluzalni splint (bruksizam, sportisti) Okluzalni splintovi (tzv. night guard) koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći) i bruksomanije (svesno škripanje zubima u budnom stanju), koriste se u cilju smanjenja abrazije i zaštite zubnih tkiva, smanjenja opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjenja bola u viličnim mišićima. Takođe, koristi se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja . Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice, izrađuje se individualno za svakog pacijenta. Kod sportista se najčesće radi splint samo za gornju vilicu. Najčešće primenjivani su stabilizacioni okluzalni splintovi, izrađuju se od čvrstog gumenog materijala debljine 2mm koji prekrivaju sve zube./span>
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera.
 2. Direktno prekrivanje pulpe i privremeno zatvaranje zuba CENA: 600 RSD
 3. Kompozitni ispun - jednopovršinski CENA: 15 €
 4. Kompozitni ispun - dvopovršinskiCENA: 20 €
 5. Kompozitni ispun - tropovršinski CENA: 30 €
 6. Amalgamski ispun jednopovrsinski CENA: 1200 RSD
 7. Amalgamski ispun dvopovrsinski CENA: 1500 RSD
 8. Amalgamski ispun tropovrsinskiCENA: 1800 RSD
 9. Vitalna ili mortalna ekstripacija jednokorenog zuba CENA: 2500 RSD
 10. Vitalna ili mortalna ekstripacija dvokorenog zuba CENA: 3500 RSD
 11. Vitalna ili mortalna ekstripacija trokorenog zuba CENA: 4000 RSD
 12. Aplikacija leka po kanaluCENA: 1000 RSD
 13. Okluzalni splint (bruksizam, sportisti)CENA: 6000 RSD
 14. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan
 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Parodontologija je oblast stomatologije koja se bavi oboljenjima potpornog aparata zuba – parodontopatijama. Pored toga, ova grana izučava mukogingivalne anomalije koje se javljaju zbog nesklada između pripojenih desni i okolne sluzokože. Najčešća manifestacija ovog nesklada je tzv. gingivalna recesija (povlačenje desni). Parodontopatija je oboljenje infektivne prirode uzrokovano prvenstveno bakterijama dentalnog plaka. Ona se javlja u više formi, a najčešći je hronični oblik parodontopatije koji zahvata veliki deo popolucije. Zbog izuzetno oskudne simptomatologije parodontopatije, tj. odsustva bola (koji može da se javi kada se već razviju komplikacije parodontopatije), pacijenti se, nažalost, relativno kasno javljaju stomatologu. Najčešći simptom parodontopatije je krvarenje iz desni, ali njemu pacijenti obično ne pridaju veliki značaj. Zabluda je da je parodontopatija neizlečiva bolest koja će svakako dovesti do gubitka zuba. Primenom savremenih terapijskih procedura moguće je postići dobre terapijske reztultate. Terapija parodontopatije sprovodi se kroz četiri osnovne faze: kauzalnu fazu, hiruršku fazu, fazu uspostavljanja povoljnih okuzalnih odnosa i fazu održavnja postignutih terapijskih rezultata.
 2. Uklanjanje čvrstih naslaga sa zuba Uklanjanje zubnog kamenca stomatolog obavlja uglavnom odraslim pacijentima koji nisu dovoljno dobro prali zube, ili pak koji su podložniji stvaranju kamenca usled sastava pljuvačke. Zubni kamenac je zapravo pravi kamenac koji se stvara uglavnom na donjim prednjim zubima i gornjim molarima, ali se može naći i na svim zubima . Nalazi se oko zuba kao kruna i to u gingivalnom delu zuba, gde vremenom, ako se ne ukloni, usled toksičnog dejstava toksina iz bakterija koje se nagomilavaju ispod njega može dovesti do razgradnje vilične kosti i hronične upale desni i bolesti poznatije kao parodontopatija. Procedura je malo neprijatna traje oko 30 minuta i obično se radi bez anestezije, a može i sa anestezijom.
 3. Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba (poliranje)Uklanjanje mekih naslaga se postiže pastama za poliranje zuba, mekim četkicama i finim gumicama do visokog sjaja. Uklanjanje čvrstih i mekih naslaga je važno kao prevencija gingivitisa i oboljenja parodoncijuma- parodontopatija. Praktikuje se posle zbrinjavanja parodontopatije i u terapiji iste. Koristi se u preventivi karijesa zuba i pre primene kompozitnih materijala. Vrlo važna metoda, a bezbolna i komforna za pacijenta.
 4. Obrada paradontalnih džepovaObrada parodontalnog džepa se obavlja kad je hronično oboljenje desni – parodontopatija već prisutna, kao i kamenac, duži vremenski period. Ispod kliničke krune zuba se napravio džep, kost se razgradila, a meko potporno tkivo zuba, parodoncijum, je inficirano i upaljeno. Potrebno je očistiti džep od svih infektivnih naslaga. To se radi mehanički raznim stomatološkim instrumentima, srpastim instrumentom, kiretama, grtalima itd, takodje se pod pritiskom ispira i sa 3% hidrogenom koji dezinfikuje i dodatno mehanički čisti sa svojim mehurićima kiseonika. Intervencija je obično dosta krvava, da se pacijenti ne iznenade, ali trenutno oslobađa bola koji može da nastane i bude jak, kad se stanje dugo ne tretira. Jedna, a češće dve seanse su potrebne kako bi se problem koliko toliko sanirao, katkad je neophodno i uvesti antibiotsku terapiju. A svakako je obavezno instruirati pacijenta o pravilnoj oralnoj higijeni vezanoj bas za dotični problem. Traje oko 15 minuta i neprijatno je, ali anestezija obično neće delovati u zapeljenom prostoru s toga se i ne daje.
 5. Terapija akutnog paradontalnog apscesa (drenaža)Terapija akutnog paradontalnog apscesa (drenaža) se obavlja kod parodontalnog džepa koji je u fazi abscesa ili kod zubobolje koja takodje može dovesti do pojave abscesa. Absces je gnojna nakupina koju organizam ne može sam da eliminiše, pa stomatolog mora da je zaseče u njenom najnižem delu i izdrenira kako bi pacijentu olakšao tegobe. Kratko traje i obično je bolno jer anestezija ne deluje.
 6. GingivektomijaGingivektomija ili opsecanje gingive, najčešće se radi u predelu poluizniklih umnjaka, radi oslobađanja cele krune zuba, ali se može raditi i oko svakog zuba ako postojanji višk gingive koji narušava funkciju, a katkad i estetiku. Intervencija je bezbolna, a traje oko 15 minuta.
 1. NAPOMENA: Cenovnik informativnog karaktera
 2. Uklanjanje čvrstih naslaga sa zuba ( poliranje ) CENA: 1500 RSD
 3. Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba i usluga peskarenja CENA: 2500 RSD
 4. Obrada paradontalnih džepova u lokalnoj anesteziji (po zubu)CENA: 600 RSD
 5. Terapija akutnog paradontalnog apscesa (drenaža) CENA: 1500 RSD
 6. Gingivektomija ( Predprotetska priprema ) CENA: 6000 RSD
 7. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan
 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Nedostatak zuba ne predstavlja samo estetski problem, već u velikoj meri i funkcionalni. Prednji zubi služe za odgrizanje hrane, a bočni za njeno usitnjavanje i mlevenje. Kada su svi zubi na broju, sile koje se javljaju tokom žvakanja se ravnomerno prenose na sve zube u vilici. Bočni zubi preko svojih širokih i brojnih korenova prenose opterećenje na celokupni koštani sistem glave. Njihovim gubitkom sve sile se usmeravaju na prednje zube, čime dolazi do njihovog preopterećenja i sledstvenog razaranja potpornog aparata. Gubitak pojedinačnog zuba uzrokuje naginjanje susednih zuba u prazan prostor (migriraju prema mestu slabijeg otpora), a zubi suprotne strane vilice se takodje kreću ka praznom prostoru. Zbog toga je jako važno nadoknaditi svaki izgubljeni zub.
 2. Metalokeramička krunica Metalo-keramička kruna je fiksna protetska nadoknada neophodna kada je zub ozbiljno destruiran i više se plombom ne može rekonstruisati, takođe se koristi na dva i više zuba kako bi se nadoknadili izgubljeni zubi i tada govorimo o metalo-keramičkom mostu koji se sastoji od kruna na nosačima i članovima odnosno krunama koje nadoknađuju izgubljene zube. Postupak izrade se sastoji od brušenja zuba, gde se uklanja do 2mm zuba u obimu kako bi se napravio prostor za krunu. Po završenom brušenju uzima se otisak koji se šalje u laboratoriju gde zubni tehničar pravi model i lije metal (posebne zubne legure ili zlato) na koji se posle nanose slojevi keramike. Za izradu krune ili mosta potrebno je doći 2-3 puta kod zubara u zavisnosti od toga da li se ide na gotov rad odmah ili postoji međufaza probe metala, obično kod većih radova. Postupak traje oko 10-15 minuta potrebnih za brušenje jednog zuba, radi se u lokalnoj anesteziji.
 3. Metalokeramička krunica na implantatimaU narodu poznatiji kao zubni implanti, implantanti, šrafovi, kočići, nisu zlo već ozbiljan tehnološki napredak načinjen u stomatologiji. Nakon decenija istraživanja, probavanja, ispitivanja stomatolozi danas imaju mogućnost da svojim pacijentima ponude ono što priroda nije. Treće stalne zube. Nekada, dok još nisu bili u potpunosti ispitani i usavršeni, postojao je ozbiljan problem sa konceptom implanata i otuda uvreženo mišljenje u narodu da su oni zlo, da ih organizam odbacuje, da se ti šrafovi teško primaju itd, svašta se može čuti. Sada je situacija potpuno drugačija, uspešnost implantacije je 100% uz pravu indikaciju i dobro opšte stanje pacijenta i savršenu higijenu.
 4. Bezmetalna keramička krunicaBezmetalna keramička kruna se od metalokeramičke krune razlikuje samo po materijalu koji služi kao osnova na koju se nanosi keramika, u ovom slučaju to je najčešće cirkonijum oksid i estetski više zadovoljava nego metal, jer daje bolju transparenciju boje zuba.
 5. Bezmetalna keramička krunica na implatatimaBezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije. Estetska stomatologija bi praktično bila nezamisliva bez bezmetalne keramike. Sam način izrade bezmetalnih keramičkih kruna: kompjutersko skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko sečenje cirkonijuma dovodi do preciznog naleganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobija najbolji estetski efekat) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala. Estetski momenat je takođe jako važan za svakog pacijenta a i za nas. Sa bezmetalnom keramikom se može postići nešto što se nije moglo zamisliti sa metalokeramičkim zubnim krunama. Pacijentima Dental Implant-a i nama je naravno najvažniji krajnji rezultat tj. kvalitet, trajnost i fukcionalnost samog protetskog rada da bismo mogli da stojimo iza njega deset i više godina.
 6. Okluzalni splint (bruksizam, sportisti) Okluzalni splintovi (tzv. night guard) koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći) i bruksomanije (svesno škripanje zubima u budnom stanju), koriste se u cilju smanjenja abrazije i zaštite zubnih tkiva, smanjenja opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjenja bola u viličnim mišićima. Takođe, koristi se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja . Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice, izrađuje se individualno za svakog pacijenta. Kod sportista se najčesće radi splint samo za gornju vilicu. Najčešće primenjivani su stabilizacioni okluzalni splintovi, izrađuju se od čvrstog gumenog materijala debljine 2mm koji prekrivaju sve zube./span>
 7. Livena nadogradnjaLivena nadogradnja je metalni kočić sa izmodelovanim patrljkom zuba koji se postavlja i cementira u kanal mrtvog zuba, a neophodno ga je ojačati i nadoknaditi deo zuba destruiran karijesom kako bi isti mogao nositi krunu. Postupak izrade je malo komplikovaniji i obavlja se u dve seanse. U prvoj stomatolog vadi kanalno punjenje do 2/3 dužine kanala, obrađuje još malo kanal i onda pravi akrilatni model po obliku kanala i modeluje krunični deo zuba koji nedostaje, šalje taj model zubnom tehničaru, koji onda lije metalnu nadogradnju. Ova poseta traje oko 45-60 minuta. U drugoj poseti stomatolog cementira dobijeni liveni kočić i onda je taj zub spreman za izradu krune. Postavljanje kočića traje oko 10 minuta.
 8. Fiberglas nadogradnjaFiberglas nadogradnja je u novije vreme skratila postupak ojačavanja zuba, jer stomatolog na licu mesta je u prilici da postavlja nadogradnju izrađenu od fiberglasa, dakle nije potrebno livenje, a deo zuba koji nedostaje se modeluje od kompozita, bele plombe i zub je odmah spreman za izradu krune i otiskivanje. Postupak traje oko 45-60 minuta.
 9. Parcijalna akrilatna proteza Parcijalna akrilatna proteza, danas, takođe spada u privremena rešenja kod krezubih pacijenata, jer nepovoljno utiče na preostale zube u vilici na koje se oslanja i vremenom dovodi do njihovog rasklaćivanja. Za nju se se pacijenti uglavnom odlučuju zbog niže cene od ostalih načina protetskog zbrinjavanja krezubosti. Postupak izrade je sličan postupku izrade imedijatne proteze.
 10. Totalna protezaTotalna proteza je najčešće rešenje saniranja potpune bezubosti u pacijenata. U slučaju da je vilični greben dobro očuvan i lepo nivelisan ovaj vid protetske nadokanade može u mnogome da poboljša kvalitet života takvih pacijenata u funkcionalnom i estetskom smislu. Gornje totalne proteze obično bolje stoje od donjih jer je gornja vilica fiksirana i ne pomera se, a same proteze stoje na mestu i uz pomoć jakog vakuma koji stvara tanak sloj pljuvačke između njih i sluzokože. Za izradu proteze je neophodno doći 4 – 5 puta kod stomatologa tokom 7 dana kada pacijent dobija svoje nove zube. Nakon toga postoji period privikavanja na protezu koji može da bude nezgodan, jer pacijenti imaju osećaj stranog tela u glavi. Ono što je bitno je da protezu ne nose usta već glava i kad se sa tim pomirite vrlo ćete lepo sarađivati sa svojim novim pomagalom. Može da se desi da tokom prvih mesec dana adaptacije proteza nažulja sluzokožu usta i tada je neophodno izvršiti korekciju proteze, malim skidanjem viška akrilata koji je nažuljao. Korekcije su besplatne i kratko traju.
 11. Totalna proteza - transparentni akrilatSpada u privremena rešenja kod krezubih pacijenata, jer nepovoljno utiče na preostale zube u vilici na koje se oslanja i vremenom dovodi do njihovog rasklaćivanja. Postupak izrade je sličan postupku izrade parcijalne akrilatne proteze samo što je akrilat od koga je napravljena proteza providan ili bezbojan pa tako izgleda prirodnije.
 12. Parcijalna skeletirana protezaParcijalna skeletirana proteza je stomatološka protetska nadoknada koja kod krezubosti ima za cilj da nadoknadi izgubljene zube, a sile žvakanja pravilno i vertikalno rasporedi na preostale zube, ne rasklaćivajući ih kao što to čini horizontalno oslonjena parcijalna akrilatna proteza. Osnova ove proteze je od metala i značajno je umanjeno oslanjanje na sluzokožu, a sav oslonac se nalazi u posebno, individualno oblikovanim kukicama na preostalim postojećim zubima. Zahteva 5-6 dolazaka kod zubara u toku od 10 dana.
 13. Direktno podlaganje proteze Direktno podlaganje proteze se obavlja u ordinaciji kada je proteza usled resorpcije vilične kosti postala velika i počela da šeta po ustima. Postupak je malo neprijatan, traje oko 30min ali pacijent nakon toga odlazi sa protezom koja mu je opet po meri.
 14. Indirektno podlaganje protezeIndirektno podlaganje proteze se vrši u zubotehničkoj laboratoriji, a cilj je da proteza ponovo bude po meri pacijenta. Postupak je prijatniji za pacijenta jer se samo uzima otisak i to traje oko 15 minuta, ali se proteza dobija tek za 2 dana.
 15. Reparatura proteze Reparatura proteze se radi kada pacijent slomije svoju protezu. Postupak je isti kao kod indirektnog podlaganja proteze.
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera
 2. Metalokeramička krunica, IVOCLAR CENA: 8400 RSD
 3. Metalokeramička krunica, IVOCLAR MP (solo kruna) CENA: 9600 RSD
 4. Metalokeramička krunica na implantatimaCENA: 10 000 RSD
 5. Bezmetalna keramička krunica (cirkonijum)CENA: 18500 RSD
 6. Bezmetalna keramička krunica na implantatima CENA: 22000 RSD
 7. Bezmetalna keramika Ivoclar E-maxCENA: 22000 RSD
 8. Livena nadogradnjaCENA: 2400 RSD
 9. Fiberglas nadogradnja CENA: 4800 RSD
 10. Privremeni most - po članuCENA: 1200 RSD
 11. Parcijalna akrilatna proteza CENA: 18 000 RSD
 12. Parcijalna biometaplast protezaCENA: 36 000 RSD
 13. Totalna protezaCENA: 21 000 RSD
 14. Totalna proteza - biometaplastCENA: 36 000 RSD
 15. Parcijalna skeletirana protezaCENA: 36000 RSD
 16. Direktno podlaganje proteze CENA: 1800 RSD
 17. Indirektno podlaganje protezeCENA: 4500 RSD
 18. Reparatura protezeCENA: 1800 RSD
 19. Dodatak kukice ili zubaCENA: 1800 RSD
 20. Mini parcijalna proteza - žabicaCENA: 4500 RSD
 21. Bredent atacmenCENA: 6000 RSD
 22. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan
 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Prebojavanja zuba su najčešća zbog starenja, prekomerne upotrebe kafe i drugih obojenih napitaka, kao i pušenja. Druga vrsta prebojenosti može nastati usled upotrebe izvesnih antibiotika (tetracikina). Važno je napomenuti da sama boja zuba potiče od boje dentina, a ne od boje gledji, koja je providna i nalazi se na površini zuba, preko dentina.
 2. Lasersko beljenje zuba Lasersko izbeljivanje zuba ili BRITH SMILE system, koji se koristi u našoj ordinaciji, podrazumeva bezbednu proceduru kontrolisanu od strane stomatologa. Sistem se zasniva na pimeni vodonik peroksida u gelu, koji se nanosi na zube i specijalne UV lampe. Lampa ima specifičnu talasnu dužinu koja ne zagreva i ne oštećuje zube i služi da ubrza proces bezbolnog beljenja. Sam gel sadrži fluor koji koristi zubima. Pre tretmana se odredi zatečena boja zuba pacijenta, zatim se specijalnom masom zaštite desni pacijenta i aplikuje gel. Nakon 45 min. tretiranja lampom vaši zubi postaju, u zavisnosti od mnogih individualnih faktora, 2-4 nijanse svetliji. Ova nova nijansa nije prenaglašena i zubi nisu neprirodno kredasto-bele boje, već dobijaju prirodnu belinu i sjaj. Trajnost vaše nove nijanse je od 1-3 god.
 3. Faseta od kompozitaKompozitna faseta se izrađuje na prednjim gornjim ili donjim zubima najčešće iz estetskih razloga, u cilju menjanja boje ili oblika zuba. Intervencija traje između sat i dva sata, obično je potpuno bezbolna, ako ne radi se u lokalnoj anesteziji.
 4. Inley, OnleyZa veće defekte na zubima, a koji se još uvek prema proceni doktora stomatologije mogu restaurirati bez upotrebe keramičke krunice (navlake), upotrebljavamo inlay ili onlay. To su ispuni (plombe) koje se rade od kompozitnog ili keramičkog materijala, ali u zubnoj laboratoriji. Njihova prednost je u tome što su mehanički otporniji te je izbegnuta polimerizacija kompozitnog materijala (plombe) direktno u ustima što na većim zubnim defektima u konačnici znači bolje rubno zatvaranje ispuna (plombe) i manje naprezanje zubnih struktura. Inley ili Onley je jedan od načina saniranja karijesnih lezija. Osim što, po Blekovim principima, preparirana karijesna lezija se može restaurirati amalgamskim i kompozitnim ispunima to može da se učini i metodom Inley ili Onley. Inley ili Onley mogu biti zlatni, keramički pa čak i kompozitni. Ono što ovu metodu razlikuje od običnog plombiranja zuba je uzimanje otiska preparisanog kaviteta, izlivanje radnog modela od gipsa i izrada u zubotehničkoj laboratoriji odgovarajuće nadoknade – Inley ili Onley koji se potom cementira u ustima. Metoda je dosta komplikovanija od plombiranja, ali ako se Inley ili Onley prave od zlata smatra se jako dugotrajnim rešenjem.
 5. ViniriViniri su tanke keramičke ili kompozitne košuljice, debljine 0,5-0,7mm, koje se fiksiraju (cementiraju) na bukalnu površinu zuba (površina vidljiva pri govoru, osmehu). Doduše, prednost i to "za dve dužine", moramo dati keramičkim materijalima, zbog njihove postojanosti tokom vremena, nepromenljivosti u boji i formi i skoro savršenih optičkih karakteristika maksimalne prirodnosti.
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera.
 2. Uklanjanje kamenca, poliranje zuba i peskarenje CENA: 3o €
 3. Lasersko beljenje zuba - Akcija (9 seansi)CENA: 12 000 RSD
 4. Kompozitna faseta CENA: 55€
 5. Inley, Onley ( CAD/CAM )CENA: 15 000 RSD
 6. ViniriCENA: 18 000 RSD
 7. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan
 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Dečja i preventivna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem usta i zuba naših najmlađih pacijenata. Ova grana stomatologije ima, između ostalog, i zadatak da pronađe odgovarajuće metode putem kojih bi deca najmlađeg uzrasta razvila svest o značaju održavanja zdravlja usne duplje. Pri tome, dečja i preventivna stomatologija polazi od niza specifičnosti koje su karakteristične za odnos dece prema stomatologiji uopšte.
 2. Uklanjanje mekih naslaga i instrukcija oralne higijene Uklanjanje mekih naslaga se obično vrši kod dece, jer se kod njih teže mogu naći tvrde naslage i najčešće služi približavanju stomatologa detetu i uspostavljanju poverenja. Zapravo predstavlja pranje zuba pastom i posebnom četkicom. Traje oko 15 minuta i bezbolno je.
 3. Zalivanje fisura Zalivanje fisura takođe spada u dečiju stomatologiju, a cilj procedure je da spreči nastanak karijesa na griznim površinama stalnih molara, u slučaju da su fisure jako duboke i da ih je teško oprati. Onda se one pune kompozitnim ispunom, tzv zalivačom koji sprečava nagomilavanje plaka u dubokim jamama zuba tako što ih zatvara. Procedura po jednom zubu traje oko 5 minuta i bezbolna je.
 4. Ekstrakcija mlečnog zubaEkstrakcija mlečnih zuba je vađenje mlečnih zuba od strane stomatologa u slučaju da ni dete, ni kvaka nisu uspeli da se izbore sa problemom. Vađenja mlečnih zuba su obično brza i mogu i ne moraju da se rade u anesteziji.
 5. Fluorizacija zubaFluorizacija (fluorisanje ) zuba se vrši dva puta godišnje postupkom koji je jednostavan, bezbolan i interesantan za decu. Visokokoncentrovani fluor u obliku gela se nanosi u gumene kašike i aplikuje u usta pacijenta. Ovaj postupak traje 5 minuta.
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera
 2. Uklanjanje mekih naslaga i instrukcija oralne higijene CENA: 1000 RSD
 3. Zalivanje fisura CENA: 1200 RSD
 4. plombe na mlečnim zubimaCENA: 15€
 5. Fluorizacija zubaCENA: 500 RSD
 6. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan-
 1. Пон
  Уто
  Сре
  Чет
  Пет
  Суб
  Нед
  27
  28
  29
  30
  31
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
 1. Ortopedija vilica (ortodoncija) je grana stomatologije koja se bavi lečenjem nepravilnosti zuba, vilica I lica pomoću mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata. Kao rezultat ortodontske terapije dobijate idealan osmeh koji je usaglašen sa izgledom Vašeg lica.
 2. Mobilni aparat Mobilni ortodontski aparat spada u domen ortodoncije i služi ispravljanju zuba u dece, odvikavanje od loših navika, ispravljanje zagrižaja i loših orofacijanih funkcija. Mogu biti aktivni, pločasti ortodontski aparati i pasivni, funkcionalni ortodontski aparati Postupak izrade se svodi na dva dolaska prvo se uzima otisak, a onda se dobija aparat kao i uputstvo o korišćenju.
 3. Fiksni aparatFiksni ortodontski aparat takođe služi ispravljanju zuba samo što za razliku od mobilnog kad se postavi više se ne skida dok se ne postigne zadati cilj između jedne i dve godine. Najranije je moguće postaviti ga u uzrastu od 13 godina po nicanju drugih stalnih molara, a kasnije može da se postavlja i u 4 i 5 deceniji zivota. Postupak postavljanja se obavlja u stomatološkoj ordinaciji u jednoj seansi i traje oko 45min i potpuno je bezbolan. Ali po postavljanju pacijent mora da dolazi na kontrolu svakih mesec dana.
 4. Estetski fiksni aparatEstetski fiksni ortodontski aparat za razliku od običnog ima bravice bele boje i manje se primećuje prilikom nošenja. Sve ostalo je isto osim cene.
 5. Samoligirajući fiksni aparatOrtodontski aparat sa samoligirajućim bravicama je aparat koji za razliku od običnih fiksnih aparata ne iziskuje dolaske na kontrolu jednom u mesec dana i smanjuje vreme nošenja i ispravljanja zuba. Procedura je slična postavljanju fiksnog aparata.
 6. Funkcionalni aparat Funkcionalni ortodontski aparat je takođe mobilni ortodontski aparat, a služi za odvikavanje od loših navika, ispravljanje zagrižaja i korekciju nepravilnih orofacijalnih funkcija. Uzrast u kom se nose je od 10-13 godina i deca sa njim ne mogu da pričaju, jedu i piju. Postupak izrade je isti kao i kod pločastog.
 1. NAPOMENA: Cenovnik je informativnog karaktera
 2. Mobilni aparat po vilici CENA: 18000 RSD
 3. Fiksni aparat po vilici (metalne bravice) CENA: 55000 RSD
 4. Estetski fiksni aparat po viliciCENA: 60000 RSD
 5. Samoligirajući fiksni aparat po vilici CENA: 90 000 RSD
 6. Samolegirajuci fiksni aparat po vilici-metalne bravice CENA: 78 000 RSD
 7. Funkcionalni aparatCENA: 18000 RSD
 8. Kontrola i pregled ( zamena lukova i gumica )CENA: 1200 RSD
 9. INFORMACIJA: - Specijalistički stomatološki pregled sa pisanim izveštajem: 1500 RSD- Stomatoloski pregled: Besplatan
јун 2024
Пон
Уто
Сре
Чет
Пет
Суб
Нед
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30